Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

AIRSOFT - Taktiikka ja ryhmä

Softauspelissä ilmenee perinteiset jalkaväen taistelumuodot: hyökkäys-, puolustus- ja kohtaamistaistelut. Pelissä ”voittava osapuoli” on yleensä taitavampi ja osaavampi pelatessaan yhdessä joukkueena. Siihen kuuluu myös kyky osata vaihtaa taktiikkaa vastustajan toimien johdosta. Joukkueen koko voi olla ryhmä tai joukkue (esim. 3-5 ryhmää), mutta yhteistoimintakyky ja taito ovat ratkaisevia. Mainituissa taistelumuodoissa on erilaisia variaatioita kunkin tilanteen mukaan noudatettavaksi kummallakin osapuolella. Alla muutamia huomionarvoisia seikkoja joukkueen tai ryhmän taktisen toiminnan parantamiseksi:

  • Maaston vaikutus eli tarvitaanko ryhmitykseltä syvyyttä vai rintamalinjaa. Entä sivustojen varmistukset? 
  • Mikä on ryhmien, joukkueiden kyky ja tarve tukea toinen toisiaan?
  • Miten käytetään tunnustelijoita edetessä ja kuinka hoidetaan viestintä muulle ryhmälle/joukkueelle?


Ryhmän toiminta

Perusmuoto on ryhmä, johon sopiva määrä pelaajia on max. 10-12. Ryhmällä on ryhmänjohtaja ja varajohtaja. Kullakin ryhmän jäsenellä on oma tehtävänsä vaikkapa aseistuksesta riippuen, esim. tarkka-ampuja, lääkintämies ja tulitukiase. Ryhmän sisällä on taisteluparit, jotka toimivat tiiviissä yhteistyössä toisiaan tukien ja osaavat keskinäisen viestinnän esim. käsimerkein. Softaamisessa ”rupusakki” voi olla ”voittava” osapuoli, jos se osaa toimia yhteistoiminnassa. Hyvin toimiva ryhmä vaatii kouluttautumista yhteistyöhön, keskeistä on osata ryhmän sisäinen viestintä jäseneltä ryhmänjohtajalle ja päinvastoin.

 

Ryhmä jakautuu kahteen puoliryhmään, toista johtaa vararyhmänjohtaja ja samoin näiden tulee osata toimia yhdessä ryhmänjohtajan ohjein.


Ryhmän jäsen ja taistelupari

Ryhmän yksittäisen jäsenen tärkein tehtävä on toimia ryhmän jäsenenä ja tarvittaessa koko ryhmän puolesta kaikin tavoin. Jäsenen on osattava liikkua ja vaihdettava asemia käskyjen mukaan. Ryhmän jäsenen tai taisteluparin erkaantuminen ryhmästä on yleensä tuhoisaa koko ryhmän kannalta.

 

Yksittäisen pelaajankin on toki osattava suojautua ja tulittaa oikein. Suojasta tähystetään nopeasti, vaihdetaan suojassa paikkaa ja tulitetaan nopeasti, vaihdetaan suojassa paikkaa ja tähystetään jne. Mikäli varoo liikaa vaatteiden likaantumista esim. maaten, joutuu usein käymään respaamassa ja vaarantaa oman ryhmänsä.

 

Tähystäminen ja tulittaminen samasta asemasta ovat kohtalokasta, naamariin napsahtaa kovin nopeasti muovikuula. Nouseva ja laskeva maali eli pää ja hartiat ovat helppo kohde vastustajalle. Tässäkin taisteluparin hyvä yhteistyökyky tuottaa tulosta tähystyksellä ja tulituksella. Taisteluparien ja ryhmän jäsenten etäisyydet toisistaan tulee olla noin 5-7 metriä sekä puolustamisessa että hyökätessä, ja edetessä. Kasaantuminen yhteen jonkin suojan taakse on usein kohtalokasta koko ryhmälle.


Tuli ja liike

Tämä on tarpeellinen toimintatapa sekä hyökätessä että puolustuksessa. Puoliryhmä syöksyy suojasta suojaan ja toinen puoliryhmä antaa tulitukea. Sitten vaihdetaan osia. Suojasta pitää voida vaikka kierähtämällä nousta uuteen syksyyn eri paikasta kuin suojaan tultiin. Taisteluparitkin voivat toimia samalla periaatteella eli toinen suojaa kun toinen etenee jne. Hyvin toimiessaan tuli ja liike taktiikka vie voittoon softispelissäkin.

 

AIRSOFT

PELIMUODOT

ASEET JA VARUSTEET

 

(Lähteet: fi.wikipedia.org/wiki/airsoft, www.softaaja.fi)