AIRSOFT - Aseet ja varusteet
Airsoft ase- ja kuulatyypit
Airsoft-aseet muistuttavat ulkoisesti hyvin paljon aitoja esikuviaan, toiminnallisuudeltaan ne voidaan jakaa kolmella eri tavalla toimivaan mekaniikkaan: sähkö-, kaasu- ja jousitoiminen. Aseissa käytetään yleensä 0,20–0,43-grammaisia 6mm kuulia. On myös olemassa 8mm kuulia, jotka ovat Suomessa harvinaisia. Yleisimmät airsoft-aseet ovat pistoolit, konepistoolit, rynnäkkökiväärit, konekiväärit tarkkuuskiväärit ja haulikot. Harrastajille on tarjolla myös airsoft-käyttöön valmistettuja kranaatteja, miinoja, sinkoja ja kranaatinheittimiä.
Aseita voidaan myös varustaa erilaisin tähtäimin, valoin sekä tukea lisäävin kahvoin ja jaloin. Kaasuaseiden toimintaperiaate on seuraava: pieni määrä ponnekaasua, joko lippaasta tai erillisestä CO2-kapselista, vapautuu ja työntää jo sisäpiippuun syötetyn kuulan eteenpäin yhtä aikaa kun luistin liikkuu taaksepäin. Edellinen toiminto näkyy vain, jos ase on blow-back-tyyppinen. Ei-blow-back-aseissa luisti ei liiku, vaikka samat toiminnot suoritetaankin. Jousiviritteiset aseet ovat aina kertalaukeavia, mikä tarkoittaa, että ase pitää virittää joka laukauksen jälkeen uudelleen. Sähkö- ja kaasutoimiset aseet vuorostaan lataavat itseään kunnes lipas tyhjenee. Sähköviritteisissä aseissa moottorin pyörittämä vaihdelaatikko vetää ilmamännän taakse viritysasentoon, ja vapautuu liipaisinta painettaessa.
Airsoft-aseen ammuksen lähtönopeudet vaihtelevat yleisesti aseen ja viritystason mukaan, alle 30 m/s aina yli 250 m/s asti. Useimmissa peleissä nopeuden ylärajaksi on asetettu esimerkiksi sarjatuliaseilla 0,2 gramman kuulalla mitattuna CQB:ssa100 m/s (~1 J) ja muutoin 126 m/s (~1,6 J). Käytetystä suojauksesta huolimatta oletetaan, että ainakaan viritetyn aseen käyttäjät eivät ammu aivan lähietäisyyksiltä, vaan että he käyttävät mahdollista pienitehoisempaa vara-asettaan. Airsoft-aseita tulee käsitellä kuten oikeitakin aseita, ja vaikka ne eivät oikein käytettynä ole hengenvaarallisia, voi vahinkoja tapahtua, mikäli aseita käsitellään väärin tai huolimattomasti.
Suojavarusteet, vaatetus ja taisteluvarusteet
Varusteet voidaan jakaa kolmeen kategoriaan: suojavarusteet, vaatetus ja taisteluvarusteet. Suojavarusteista tärkeimmät ovat silmäsuojat. Silmäsuojia on kahden tyyppisiä sangallisia ns. ampujanlaseja sekä puoli- että kokomaskeja. Linssi osa on joko standardien mukainen kirkas ”muovilinssi” tai metallinen ritiläverkko. Laskettelulasit, silmälasit tai luokittelemattomat suojalasit eivät tarjoa riittävää silmäsuojaa. Suomen airsoft-yhdistysten yhteisen päätöksen johdosta alle 18-vuotiaille ei suositella ampujanlasi tyyppisiä sangallisia suojalaseja vaan hihnallisia versioita. Toiseksi tärkein suojavaruste on hammassuojat, joita ovat ns. jääkiekko hammassuojat, puoli- tai kokokasvosuojat sekä huivit. Lisäksi on olemassa joukko erinäisiä kehoa suojaavia varusteita, kuten mm. polvi- ja kyynersuojia. Yleispätevä sääntö suojavarusteiden käytössä on, että silmien lisäksi peitetään myös muut arat paikat kuten hampaat, korvat ja nivuset. Suomen laissa määrätään silmien suojaaminen pakolliseksi, koska vastuu osumasta on aina ampujan. Turvallisuudesta voit lukea sekä pelialueen ja suoja-alueen osalta enemmmän.
Vaatetus Airsoft-peleissä on yleensä armeija henkistä, jolla pyritään lisäämään peliin realismia sekä naamioitumaan vastustajan katseilta. Myös taisteluliivejä yms. käytetään varusteiden kuljettamiseen sekä luomaan tunnelmaa peliin. Pitkäkestoisissa peleissä pelaajilla on myös reppuja, juomalaitteita yms. mukanaan.
(Lähteet: fi.wikipedia.org/wiki/airsoft, www.softaaja.fi)